6.11.2024
Veho kouluttaa autoalan opiskelijoista Mercedes-Benz-ammattilaisia: Veho Akatemian uusi vuosikurssi aloitti
Vehon kaksivuotisessa koulutusohjelmassa aloitti 11 autoalan opiskelijaa syksyllä 2024. Historian toiseen Veho Akatemiaan valittiin oppilaita neljästä oppilaitoksesta: Stadin AO:sta, Variasta, Keudasta ja Omniasta.
Kahden vuoden aikana akatemialaiset suorittavat ammattitutkintonsa ohella Mercedes-Benz-mekaanikon MT-tutkinnon tai sen osia riippuen siitä, valmistuvatko mekaanikoksi, korimekaanikoksi vai maalariksi. Tämän lisäksi akatemialaiset suorittavat Veholla ammattikouluopintoihinsa liittyvät näytöt sekä kesätyöt. Veho Akatemiasta hankkimansa tiedon ja kokemuksen myötä opiskelijoiden on helppo työllistyä vakituiseksi työntekijäksi Veholle.
Jo yli kymmenen vuotta Veholla työskennellyt kuorma- ja linja-autojen korjaamopäällikkö Joakim Leinonen kertoo, että monilla on vanhentunut käsitys mekaanikon työstä. Mekaanikko ei työskentele pelkästään rasvamontussa, vaan työhön liittyy nykyään paljon myös siistiä sisätyötä eli tietokoneella työskentelyä.
”Mekaanikon ammattia harkitessa ei kuitenkaan kannata liikaa pohtia sitä, riittävätkö omat rahkeet nykyaikaisten väyläjärjestelmien ja tietokonepohjaisten työkalujen hyödyntämiseen. Autot ovat nykyään niin monimutkaisia kokonaisuuksia, että ei kukaan yksin osaa kaikkea. Tärkeintä onkin halu oppia ja tehdä töitä tiimissä. Kaikkien ei myöskään tarvitse edetä työnjohtajiksi. Mekaanikot käyvät Mercedes-Benz-koulutuksia jatkuvasti ja saavat tilaisuuksia kehittyä haastavampiin tehtäviin”, kertoo Joakim.
Joakimin tiimin oppilaaksi Veho Vehkalaan saatiin Keudassa ajoneuvoalan perustutkintoa suorittava Kasper Keinänen.
”Tähän mennessä ei ole ollut yhtään tylsää päivää, ja joka päivä olen saanut oppia uutta. Päivät menevät nopeasti. Vaikka pohdin myös sähkö- tai pienkonemekaanikoksi kouluttautumista, niin kyllä pikkupojasta lähtien ollut kiinnostunut autoihin voitti”, kertoo Kasper.
Keudassa ajoneuvoalan perustutkintoa suorittava Kasper Keinänen suorittaa Veho Akatemia -koulutustaan kuorma- ja linja-autojen parissa Veho Vehkalassa.
Veho Olarin huollossa akatemiapolkunsa aloittanut Kedilyn Pulk opiskelee toista vuotta ajoneuvoalan perustutkintoa Variassa. Hän on kohdannut ennakkoluuloja, jotka liittyvät naisiin automekaanikkoina.
”Minulle on sanottu, että ei kannata ryhtyä automekaanikoksi, että työ on naiselle raskasta ja siinä joutuu pärjäämään yksin, eikä kukaan auta. Lähdin kuitenkin alalle ja voin suositella samaa kaikille, joilla on kiinnostusta autoihin”, Kedilyn kertoo.
Veho Akatemiassa opiskelijoilta ei edellytetä valmiita taitoja ja tietoja etukäteen, vaan jokaiselle annetaan turvallinen ja tuettu mahdollisuus harjoitella ja oppia tekemällä.
Veho Olarissa huoltopäällikkönä toimiva Jari Hellman kiittelee akatemialaisten asennetta.
”Meillä on Olarissa Kedilynin lisäksi toinenkin akatemialainen, joihin meillä on jo syntynyt vahva usko ja luottamus. He tuovat huollon arkeen väriä ja innostusta. Mekaanikon ammatti on monipuolinen ja antaa isoja mahdollisuuksia, kun on valmiutta oppia.”
Kedilynin innostus autoihin vahvistui entisestään, kun hän osallistui isänsä kanssa rallicrossiin.
”Olen seurannut kotona isän autonkorjailua ja kysellyt, mitä hän tekee ja miksi. Tykkään haastaa itseäni ja odotan sitä, että pääsen Veholla oppimaan tuulilasin vaihdosta ja moottoriin liittyvistä huoltotehtävistä.”
"Heti ekasta päivästä lähtien on tuntunut hyvältä olla täällä osana porukkaa. Kouluhommat ovat sillä mallilla, että voin olla suurimman osan arjesta Veholla, kuten toivoinkin" kertoo Veho Olarin huollossa akatemiapolkunsa aloittanut Kedilyn Pulk.
Veholla on totuttu harjoittelijoihin ja kesätyöntekijöihin, ja jokaista työntekijää kohdellaan arvostavasti asemastaan ja taustastaan riippumatta. Siitä kertoo myös Vehon menestyminen Vastuullinen kesäduuni -tutkimuksessa. Parhaimmillaan Veho Akatemia tarjoaa opiskelijoille suoran väylän työllistyä opinnoista vakituiseen työpaikkaan.
”Meillä on korjaamolla töissä kaksi entistä vehoakatemialaista, eli hyvää kokemusta on siitä, että tätä kautta löytyy tekijätyyppejä”, Joakim vahvistaa.
Hän myös lisää, että vaikka akatemialainen ei päätyisikään Veholle töihin, on kaksivuotiseen koulutukseen osallistuminen ammattikouluopintojen ohella positiivinen osoitus pitkäjänteisestä työskentelystä myös tuleville työnantajille.