Mercedes-Benz Groupin yhtiökokous 2022: Mercedes-Benzin sähköinen muutos kiihtyy ja talous kestää

5.5.2023

ola-kallenius-pieni.jpg

Mercedes-Benz Group AG:n yhtiökokous järjestettiin Stuttgartissa positiivisessa ilmapiirissä, huolimatta vaikeasta ja haastavasta toimintaympäristöstä. Liikevaihto nousi viime vuonna 12 prosenttia ja oli 150 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi peräti 28 prosenttia ja nousi 20,5 miljardiin euroon. Voittoa yritys teki 14,8 miljardia euroa (+ 34 %).

Sähköautojen myynti yli kaksinkertaistui 128700 autoon (+147 %) ja sähköisten pakettiautojen menekki 15000 kappaleeseen (+9 %). Vuoden 2023 alku on jatkanut samaa trendiä – esimerkiksi ryhmän liikevaihto tammi-maaliskuun välillä kasvoi 8 prosenttia ja oli 37,5 miljardia euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 5,5 miljardia (+5 %) verrattuna alkuvuoteen 2022.

”Mercedes-Benz selvitti hienosti viime vuoden haasteet ja osoitti vahvaa resilienssiä ja hyvää sopeutumiskykyä. Jatkamme työtä kannattavan, sähköisen ja ohjelmistokehitykseen panostavan Mercedes-Benzin hyväksi”, hallituksen puheenjohtaja Bernd Pischetsrieder luonnehtii.

Mercedes-Benzin osaketuotto kasvoi 20 prosenttia, kun Saksan DAX-indeksissä mukana olevien yhtiöiden tuottokeskiarvo oli 8 prosenttia. Osingon suuruudeksi ehdotetaan 5,2 euroa/osake, mikä tarkoittaa yhteensä 5,6 miljardin euron osinkokertymää yhtiön omistajille. Samalla on päätetty yhtiön omien osakkeiden noin 4 miljardin euron takaisinosto-ohjelmasta, joka toteutetaan kahden vuoden aikana.

Vahva suoritus vuonna 2022 sai jatkoa kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Ensimmäinen kvartaalin vertailukelpoinen liikevoitto nousi 5.5 miljardiin euroon edellisen vuoden vastaavan ajanjakson 5.2 miljardista eurosta.

Sari Baldauf luopui hallituspaikasta

Sari Baldauf luopui yhtiökokouksessa Mercedes-Benz Groupin hallituksen jäsenyydestä toimittuaan tehtävässä 15 menestyksekästä vuotta. Hänet korvaa Stefan Pierer, jonka vahvuus on syvällinen autoteollisuuden ja tuotekehityksen tuntemus.

”Sari Baldaufissa menetämme erittäin arvostetun kollegan. Hän on ollut vuosia hyvin keskeisessä roolissa muovaamassa yhtiön hallituksen työtä oman yrittäjäkokemuksensa ja kansainvälisen osaamisensa perusteella. Koko hallituksen puolesta kiitän häntä lämpimästi syvällisestä paneutumisesta tehtävään ja toivon hänelle kaikkea hyvää ja menestystä tulevaisuudessa”, puheenjohtaja Pischetsrieder lausui.

Sähköinen muutos jatkuu ja voimistuu

Mercedes-Benz-mallistossa on 7 täyssähköistä henkilöauto- ja 4 pakettiautomallia. Sähköisen muutoksen vahvistamiseksi yhtiö aikoo lanseerata suurteholatausasemien verkoston Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Kiinassa ennen vuosikymmenen loppua ja muuttua kokonaan sähköiseksi automerkiksi niillä markkina-alueilla, joissa se on mahdollista. Muutosta kiihdyttää edelleen uusi ja entistä suorituskykyisempi MB.OS-käyttöjärjestelmä, joka esiteltiin tämän vuoden alussa. Samalla Mercedes-Benz ja Google ilmoittivat pitkäaikaisesta strategisesta yhteistyöstä karttatietopalvelun kehittämisessä.

Muutos kestävään toimintakulttuuriin näkyy myös yhtiötasolla. Esimerkiksi uusi akkujen kierrätyslaitos käynnistyy Saksan Kuppenheimissa tämän vuoden loppuun mennessä. Mercedes-Benzin käyttämästä energiasta yhä suurempi osa tuotetaan jatkossa maa- ja merituulivoimaloissa. Lisäksi yhtiö investoi yli 1,3 miljardia euroa tällä vuosikymmenellä työntekijöidensä perus- ja jatkokoulutushankkeisiin.

 

Mercedes-Benz Group AG:n vuosikertomus 2022 löytyy täältä:

www.group.mercedes-benz.com/results-2022

 

Mediapankit:

Mercedes-Benz uutishuone:

https://www.epressi.com/uutishuoneet/mercedes-benz.html

Mercedes-Benz AG:

https://media.mercedes-benz.com/

 

 

Lisätietoja:

Pekka Koski, Mercedes-Benz, lehdistöpäällikkö, puh. 0400 210 490, pekka.koski@veho.fi